Skip to content

Actuele stand van zaken inzake Brexit

Op 31 januari 2020 is Brexit officieel van start gegaan. Dit betekent het volgende voor merkbescherming in de EU en UK:

Bestaande EU registraties

  • Tot 31 december 2020 verandert er niets. Geregistreerde EU-merken blijven tot die datum gewoon geldig in de UK en EU.
  • Per 1 januari 2021 wordt het UK deel van de bestaande EU registraties automatisch omgezet naar een Britse registratie. Je verkrijgt dan in de UK een nationaal Brits merkrecht, dat identiek is aan het Europese recht. Het EU merk is vanaf dat moment niet meer geldig in de UK.
  • Merkhouders hoeven hiervoor géén actie te ondernemen, de omzetting gaat automatisch en is kosteloos.

 

Lopende EU aanvragen

  • EU merkaanvragen die op 31 December 2020 nog niet zijn geregistreerd worden niet automatisch omgezet naar een nationaal recht in de UK.
  • Voor EU merken die wel voor 31 December 2020 worden ingediend maar nog niet zijn geregistreerd kan nog tot 30 september 2021 een nationaal Brits merk worden aangevraagd waarbij je de aanvraagdatum van het bestaande EU merk kunt behouden.
  • Indien je EU aanvraag wordt geregistreerd voor 31 december 2020 is géén actie nodig (zie hierboven).
  • Indien nog niet geregistreerd voor 31 december 2020 zijn er wel acties en kosten vereist voor omzetting naar UK recht. Wij zullen in dat geval contact met je opnemen over de kosten en de benodigde acties voor behoud van je rechten in de UK.

 

Bescherm snel je EU merk, nu het nog inclusief UK kan

Indien je nog merkbescherming wilt verkrijgen voor de EU inclusief de UK (dwz inclusief automatische en kosteloze omzetting naar UK recht) dan raden wij je aan om vóór 1 juli 2020 een EU aanvraag in te dienen. De gehele procedure duurt namelijk 3 tot 6 maanden. Mocht je vrijblijvend advies willen over merkbescherming in de EU en/of UK, mail (info@rise.nl) of bel ons dan even (+31 23 8880177)

Vraag het ons

Wij vinden niets leuker dan te horen wat je plannen zijn, welke merknaam of product je hebt bedacht en om je verder te helpen met duidelijke adviezen en een actieplan. Of heb je een conflict? Dan helpen we je ook graag. Bel of mail ons vrijblijvend voor overleg.

Neem contact op
Back To Top