Skip to content

DEPOTSTRATEGIE: Waarom eerst een Benelux merkregistratie en niet direct een Europese merkregistratie?

Sinds de komst van de Europese merkregistratie, worden er steeds minder Benelux merkregistraties ingediend. Waarom zou je immers genoegen nemen met een Benelux merkregistratie als je tegen relatief geringe extra kosten bescherming kunt krijgen voor de gehele Europese Unie?

Bedrijven met ambitie denken groot en kiezen vaak de Europese merkregistratie die daarbij past, maar groot beginnen is niet altijd beter. RISE kan u helpen met het bepalen van de juiste depotstrategie.

Er zijn minstens 7 goede redenen om te beginnen met een Benelux merkregistratie:

1. Een Benelux merkregistratie is een goede basis voor een Internationale uitbreiding. De meeste landen kunnen worden aangewezen, tegen de laagst mogelijke kosten.

2. De procedure duurt tussen de 4 en 6 maanden. De definitieve registratie kan dus worden afgewacht zonder het beroep op prioriteit te verliezen bij een Internationale merkaanvraag.

3. Het risico is kleiner dat er een oppositie wordt ingediend. De Benelux bestaat immers uit maar 3 landen, terwijl bij een EU merk de problemen uit 27 landen kunnen komen.

4. Aangezien de kosten van opposities en doorhalingsacties gericht tegen een Benelux merk erg hoog liggen, vinden deze acties minder plaats dan tegen een Europese merkregistratie. Het Europese merkenbureau brengt hiervoor beduidend minder kosten in rekening.

5. In de Benelux bestaat de mogelijkheid een registratie met spoed in te dienen. Dit is handig inhet  geval van conflicten; je kunt dan sneller naar de rechter.

6. Het is makkelijker voldoende gebruiksbewijzen te verzamelen voor een Benelux merkregistratie, dan voor een Europese merkregistratie.

7. Met een Benelux merk kun je forumshoppen, terwijl je met een Europees merk naar het “strenge” Hof in Den Haag moet. In veel gevallen is het gunstiger om bij een andere rechter terecht te komen.

Vraag het ons

Wij vinden niets leuker dan te horen wat je plannen zijn, welke merknaam of product je hebt bedacht en om je verder te helpen met duidelijke adviezen en een actieplan. Of heb je een conflict? Dan helpen we je ook graag. Bel of mail ons vrijblijvend voor overleg.

Neem contact op
Back To Top