Skip to content

Impact Brexit op Europese merk- en modelregistratie

Per 1 januari 2021 zal de UK de Europese Unie officieel verlaten. Dit heeft gevolgen voor de geldigheid van EU merken en modellen in de UK. 

In het kort komt het op het volgende neer: 

 1. Registratie in de EU afgerond voor 31 december 2020: Automatische en kosteloze omzetting naar een Brits nationaal merk of model. 
 2. Aanvraag in de EU ingediend voor 31 december 2020, maar niet afgerond: Tot 1 oktober 2021 mogelijkheid tot omzetting naar een Brits nationaal merk- of modelrecht. Hieraan zijn kosten verbonden. 
 3. EU merk of modelaanvraag na 31 december 2020 ingediend: geen gelding in de UK. Aparte aanvraag in de UK is noodzakelijk
 4. Vernieuwingen met een vervaldatum voor 31 december 2020: automatische en kosteloze omzetting naar een Brits nationaal merk.
 5. Vernieuwingen met een vervaldatum na 1 januari 2021: apart vernieuwingsverzoek bij het Britse merkenbureau nodig. Hieraan zijn kosten verbonden.

Bestaande EU registraties

 • Geregistreerde EU-merken en modellen zijn tot 31 december 2020 gewoon geldig in de UK.
 • Per 1 januari 2021 wordt het UK deel van de bestaande EU registraties automatisch omgezet naar een Britse registratie. Je verkrijgt dan in de UK een nationaal Brits merk of modelrecht, dat identiek is aan het Europese recht. Het EU merk/model is vanaf dat moment niet meer geldig in de UK. 
 • Als merk-/modelhouder hoef je hiervoor géén actie te ondernemen, de omzetting gaat automatisch en is kosteloos.
 • Indien dit van toepassing is op jouw merk-/modelregistratie(s) zullen wij je binnenkort per email nader informeren over de registratiegegevens in de UK.

Bestaande Internationale merk-/modelregistraties met gelding in de EU

 • Internationale registraties met aanwijzing van de EU zijn tot 31 december 2020 gewoon geldig in de UK. 
 • Per 1 januari 2021 wordt het UK deel van de bestaande EU aanwijzing automatisch omgezet naar een Britse registratie. Je verkrijgt dan in de UK een nationaal Brits merk-/modelrecht, dat identiek is aan het Europese recht. Het EU merk/model is vanaf dat moment niet meer geldig in de UK. 
 • Dit geldt voor alle Internationale registraties waar voor 31 december 2020 de zogenaamde ‘statement of grant of protection’ is uitgevaardigd door het EUIPO.
 • Als merkhouder hoef je hiervoor géén actie te ondernemen, de omzetting gaat automatisch en is kosteloos.
 • Indien dit van toepassing is op jouw merk-/modelregistratie(s) zullen wij je binnenkort per email nader informeren over de registratiegegevens in de UK 

Lopende EU aanvragen

 • EU merk- en modelaanvragen die op 31 december 2020 nog niet zijn geregistreerd worden niet automatisch omgezet naar een nationaal recht in de UK.
 • Indien jouw EU merk-/modelaanvraag voor 31 december 2020 is ingediend maar op die datum nog niet is geregistreerd, kunnen wij nog tot 1 oktober 2021 een nationaal Brits merk/model voor je aanvragen waarbij je de aanvraagdatum van het bestaande EU merk/model kunt behouden. 
 • Aan de omzetting naar UK recht zijn extra kosten/taksen verbonden. Indien dit van toepassing is op jouw EU merk-/modelaanvraag zullen we binnenkort contact met je opnemen over de benodigde acties/kosten voor behoud van je rechten in de UK.

Lopende Internationale aanvragen met gelding in de EU

 • Internationale aanvragen met aanwijzing van de EU die op 31 December 2020 nog niet zijn geregistreerd worden niet automatisch omgezet naar een nationaal recht in de UK.
 • Voor de Internationale aanvragen met aanwijzing van de EU die op 31 December 2020 nog niet zijn geregistreerd kan nog tot 1 oktober 2021 een nationaal Brits merk/model worden aangevraagd waarbij je de aanvraagdatum van de Internationale aanvraag kunt behouden. 
 • Indien de EU aanwijzing nog voor 31 december 2020 wordt geregistreerd is géén actie nodig (zie hierboven “Bestaande Internationale merk-/modelregistraties met gelding in de EU”)
 • Indien nog niet geregistreerd voor 31 december 2020 zijn er wel acties en kosten vereist voor omzetting naar UK recht. Wij zullen in dat geval binnenkort contact met je opnemen over de benodigde acties en kosten voor behoud van je rechten in de UK.

Vernieuwing EU registraties en Internationale registraties met gelding in de EU

 • Voor geregistreerde EU merken/modellen en Internationale EU registraties waarvan de verlengingsdatum na 31 december 2020 valt zal een apart vernieuwingsverzoek moeten worden ingediend voor het UK merk/model bij het UKIPO.
 • Indien dit van toepassing is op jouw merk-/modelregistratie(s) zullen wij binnenkort contact met je opnemen over de (extra) vernieuwingskosten voor behoud van je rechten in zowel de EU als de UK.

Mocht je op dit moment urgente vragen hebben over merk-/modelbescherming in de EU en/of UK, mail ons dan even (info@rise.nl) of bel ons (+31 23 8880177)

Vraag het ons

Wij vinden niets leuker dan te horen wat je plannen zijn, welke merknaam of product je hebt bedacht en om je verder te helpen met duidelijke adviezen en een actieplan. Of heb je een conflict? Dan helpen we je ook graag. Bel of mail ons vrijblijvend voor overleg.

Neem contact op
Back To Top